Negara Singapura Pernah Menjadi Salah Satu Macan Asia Dikarenakan

By | 16 Agustus 2022

Negara Singapura Pernah Menjadi Salah Satu Macan Asia Dikarenakan.

Jika dibandingkan dengan Malaysia dari segi saiz, Singapura adalah sebuah negara yang tersangat kerdil. Saiznya lebih boncel daripada negeri Perlis malah sira bisa memandu ke seluruh negara saja dalam tahun suatu jam sahaja.

Tetapi walaupun saiznya yang kecil dan kekurangan perigi trik semula makara, 5.6 juta rakyat Singapura menikmati pelecok satu pendapatan purata tertinggi di dunia, lebih jenjang ketimbang negara-negara sebagai halnya Jerman, Perancis dan Jepun.

BESARKAN Teks

A-
A+

Kaprikornus, bagaimana negara pulau kenit ini menjadi dulu berbenda?

singapura 562

Singapura lain mempunyai mata air begitu juga arang batu atau patra, doang ia memiliki kelebihan yang mana tidak dapat dibeli oleh mana-mana negara, iaitu lokasi.

Pulau ini terletak di tengah-tengah laluan perdagangan bermanfaat nan menyambat Asia ke Eropah.

Ini adalah sebab utama kok British mengakhirkan untuk mendirikan jajahan di Singapura puas perian 1819.

Akan tetapi, lokasi bukanlah suatu-satunya penyebab kok negara ini sangat beruntung.

mengapa singapura sangat kaya 2

Ini kerana terwalak pun beberapa buah negara nan terletak berhampiran seperti Malaysia dan Thailand yang boleh memanfaatkan lokasi strategik, tetapi tidak begitu berjaya.

Lain seperti beberapa jiran Singapura termasuklah Malaysia, yang ingin memisahkan diri dari sejarah penjajahan mereka, Singapura terus menjalinkan kontak intim dengan Britain.

Malah, kawin ini berterusan walaupun pasca- anda merdeka pada waktu 1965, satu keputusan nan memberitahu seluruh dunia bahawa Singapura sedia bekerjasama dalam hubungan perdagangan.

singapura teruskan hubungan dengan britain

Ini sangat terdahulu kerana umum senggang bahawa eksport kondusif membina dan mengembangkan ekonomi.

Saja pada ketika itu, beliau bukanlah sesuatu yang diketahui oleh ramai.

Singapura, Hong Kong, Taiwan dan Korea Selatan menjadi terkenal sebagai empat harimau Asia dan membangun dengan pesat sejak tahun 1960-an.

Baca juga:   Jelaskan Hubungan Antara Indische Vereeniging Dan Pppi

Pembangunan ekonomi pesat oleh negara-negara ini didorong maka itu eksport, perindustrian dan yang makin terdepan merupakan campur tangan pemerintah terutamanya bagi Singapura.

Di Singapura, mogok buruh adalah satu perkara biasa lega periode 1960-an, ditambah pula dengan pengangguran yang panjang.

Tak layak dengan itu, berlaku krisis perumahan di mana Singapura menjadi riuk satu penempatan setinggan terbesar di marcapada.

singapura merupakan salah satu penempatan setinggin terbesar di dunia satu ketika dahulu

Jadi, bagaimana kekaisaran Singapura membina pegawai nan lebih berdisiplin bikin meruntun pelaburan?

Pelecok satunya adalah dengan memasrahkan motivasi kepada pekerja untuk bekerja lebih berdisipilin, iaitu bakal mempunyai rumah sendiri.

Ini adalah sebab mengapa salah suatu agensi kerajaan Singapura yang pertama ditubuhkan menumpukan sepenuh perhatian untuk membina perumahan awam yang berpatutan dan berlambak hoki.

Dengan inisiatif ini, jumlah populasi yang tinggal di perumahan publik puas hari 1960-an iaitu sekitar 9% meningkat melebihi 80% plong hari ini.

Ditambah kembali dengan milik-nasib baik majikan yang lebih hebat, maka mogok menjadi tersangat jarang.

mogok pekerja di singapura 187

Puas periode yang sama, kerajaan Singapura menarik pelaburan asing melalui insentif cukai, meluaskan ekonomi dan mengurangkan pengangguran, yang drop dari anggaran 14% puas tahun 1959 menjadi 4.5% lega hari 1970-an.

Menjelang tahun 1980-an, Singapura menjadi hab pembuatan serantau dan engkau adalah pengeluar pemacu cakera keras terbesar di dunia.

Semata-mata pada hari ini, pembuatan hanya merangkumi sekitar 20% sahaja daripada KDNK Singapura.

Kalau dilihatkan kepada pertumbuhan KDNK Singapura, kita dapat mengawasi dua lonjakan terbesar, satu bersumber pada lewat tahun 1980-an dan satu lagi pada purwa alaf baru.

peningkatan kdnk singapura

Apa nan ironinya adalah lonjakan ini sebenarnya disebabkan oleh kemunduran yang dihadapi mereka.

Pada tahun 1985, Singapura memasuki kemelesetan pasca kedaulatan pertamanya, yang mendorong pemerintah untuk memopulerkan langkah-persiapan plonco.

Baca juga:   Tujuan Presiden Mengumumkan Negara Dalam Keadaan Bahaya Dimaksudkan Agar

Syarikat milik negara seperti telekomunikasi telah diswastakan untuk menjadikannya lebih kompetitif.

Kemudian pada awal abad ke-21, industri perkhidmatan begitu juga kewangan dan insurans diliberalisasikan dengan bertambah lagi.

Keterbukaan itu mendukung meningkatkan bahagian perkhidmatan berpokok hanya 24% ketimbang KDNK pada perian 1985 kepada lebih daripada 70% lega tahun 2017.

Syarikat-syarikat multinasional mula menubuhkan ibu majikan serantau di Singapura dan ini menghela kian banyak pelabur-pelabur samudra marcapada serempak meningkatkan kunci tekanan listrik Singapura terhadap korporat dan seterusnya KDNK mereka.

perumahan awam di singapura 612

Waktu ini, Singapura disenaraikan seumpama pelecok suatu palagan minimal mudah lakukan menjalankan perniagaan di manjapada dan asian penghormatan kerana berjaya berbuat transformasi dari ekonomi membangun kepada ekonomi maju.

Hanya suatu permasalahan yang sangat penting perlu kita pertanyaan, iaitu adakah sebahagian besar rakyat Singapura berasakan mereka kaya?

Jawapannya adalah tidak.

Dan dua sebab yang menyebabkan rakyat negara pulau ini berasa sedemikian yaitu kos hidup yang panjang dan ketaksamaan.

Bagi lima musim berturut-turut, Singapura sudah dinobatkan sebagai persinggahan termahal di dunia, di aribaan New York dan London.

Ini terutamanya disebabkan makanya cukai ke atas kereta yang mana menjadikan Singapura tempat paling mahal di dunia untuk membeli dan punya sebuah kereta.

cukai kereta paling mahal di singapura


iklan

Singapura juga yaitu tempat ketiga termahal di dunia buat membeli pakaian.

Tetapi dari segi perlindungan diri, barangan rumah dan pertolongan domestik di Singapura adalah bertambah murah berbanding bandar-bandar samudra yang lain.

Walaupun Singapura berada dengan KDNK per kapita, gaji bulanan biasanya adalah sekitar $ 3,270 bersamaan dengan RM 10,019.70

Jumlah tersebut bisa dianggap sangkil banyak, namun 20% daripadanya dimasukkan ke kerumahtanggaan akaun sediaan terlazim.

Beliau bisa menggunakan akaun tersebut bagi membayar bil perubatan, perumahan dan pendidikan, tetapi ia menyekat daya beli penduduk.

Baca juga:   Apa Jadinya Kalau Dalam Kehidupan Ini Tidak Ada Aturan

Dan sungguhpun Singapura mempunyai seputar 184,000 jutawan, namun kamu lagi mempunyai kadar ketaksamaan pendapatan nan sangat panjang jika dibandingkan dengan negara maju yang tak.

kos sara hidup tinggi di singapura

Cak bagi itu, kita perlu merujuk kepada pekali Gini, satu rasio yang digunakan kerjakan mengukur ketaksamaan pendapatan di mana 0 merupakan nan minimal sama rata dan 1 adalah yang paling tidak sama rata.

Selepas menjeput kira cukai dan pemindahan, pekali Gini Singapura adalah 0.356 puas musim 2017.

Ini jauh kian teruk daripada negara-negara seperti United Kingdom, Jepun, Korea Selatan dan Jerman. Sebagai perimbangan, pekali Gini bagi Malaysia yaitu 0.399 pada tahun 2017.

Sebuah perhimpunan penyelidikan telah menyulut perbahasan awam mengenai perceraian dalam kelas sosial sehabis ia merodong bahawa secara purata, rakyat Singapura yang dahulu di perumahan awam mempunyai tekor daripada seorang rakan nan dulu di perumahan persendirian.

the interlace singapura 2

Kerajaan Singapura telah mengenal pasti masalah ketaksamaan ini perumpamaan keutamaan negara, namun masalah ini dilihatkan masih tidak dapat ditangani dengan serupa itu berkesan.

Konklusinya, sebuah negara yang sangat berlimpah tidak bermakna rakyat negara tersebut berasa ki berjebah atau umur dalam kesukaan. Semuanya terdapat kepada polisi kerajaan dan bagaimana kekayaan itu ditadbir serta diagihkan kepada nan berkenaan.

Wallahualam.

Rujukan:

  • CNBC
  • Business Review
  • NPR

Negara Singapura Pernah Menjadi Salah Satu Macan Asia Dikarenakan

Source: https://iluminasi.com/bm/ini-sebab-mengapa-singapura-tersangat-kaya.html