Rasulullah Pernah Mengatakan Puasalah Kamu Supaya

By | 13 Agustus 2022

Rasulullah Pernah Mengatakan Puasalah Kamu Supaya.

Rasulullah SAW merupakan ahli penggalasan nan hebat. Pada suatu momen di waktu berwarung, Rasulullah telah memperoleh keuntungan lebih dari usahawan-usahawan tak dalam rombongan yang setimbang.

Maka itu kerana kehebatan Rasulullah SAW dalam perniagaan, Baginda berjumpa dengan isterinya, Siti Khadijah (yang juga seorang usahawan unggul) detik berumur 25 periode. Mau sempat cara Rasulullah SAW berniaga, teruskanlah membaca.

1# TIDAK PERNAH Berdebat

Rasulullah SAW dahulu ketika berniaga tidak sangkutan menyakiti hati peniaga lain. Hal ini diakui oleh mereka yang afiliasi berurusan dengan Baginda SAW sebelum Baginda diangkat menjadi rasul sekali lagi.

Dalam suatu peristiwa, sendiri peniaga bernama Saib kedelai Ali Saib nomplok merodong Rasulullah SAW. Mengawasi Saib datang,
Rasulullah berfirman,
Mari, mari. Selamat cak bertengger saudara saya, dan rakan membahu saya yang lain perantaraan bertengkar,”
kata Rasulullah. Saib melawan dengan mengomong, “Kita tak aliansi bertengkar sebab pemilik peniaga yang sentiasa harfiah dan tepat dengan
kiraan.”

2# TEKNIK MENJUAL Nan UNIK

Mengikut riwayat, Rasul menjual barang-barang Baginda tak seperti diamalkan oleh kebanyakan peniaga maupun lain-tidak saudagar ketika itu. Baik peniaga Arab atau pun bukan Arab.

Biasanya para peniaga kebanyakannya mereka menjual dagangan-barang barang mereka dengan menempatkan harga yang setinggi mungkin. Tetapi Nabi menjualnya dengan cara memberitahu harga sosi dan meminta para pelanggan maupun pengasosiasi membayar berapa harga yang mereka kehendaki.

Dengan kaidah ini pembeli merasa puas dan demen lever kerana mereka merasa tidak tertipu oleh peniaga. Lalu mereka membeli dengan larisnya sehingga dagangan-komoditas Rasul paling laku dan cepat habis berbanding rakan-rakan Baginda yang lain.

Selain itu Nabi juga mengambil sikap lego sreg harga modal apabila si pembelinya sendiri nan benar-bermartabat miskin sahaja silam memerlukan barang itu. Baginda amat bertimbang rasa dan amat pengasihan belas kepada sesama manusia.

Baca juga:   Tuliskan Usaha Penghematan Energi Listrik Di Sekolahmu

3# SENTIASA SENYUM

Suatu lagi ki akal penarik yang luar lazim yang telah menarik para pembeli untuk mendekati barang-produk Nabi merupakan sikap dan cahaya muka Baginda semasa berjualan itu. Selaku koteng manusia yang sedia dijadikan Allah berwajah kacak menawan dan gemar melemparkan senyuman kepada orang, maka Utusan tuhan sudah lalu menggunakan kelebihan yang dikurniakan oleh Sang pencipta kepada Yamtuan itu.

Dengan paras yang manis dan menawan dihiasi lagi dengan senyuman yang manis, pastilah keindahan dan keelokan yang terpancar di wajah seseorang itu semakin bertambah. Walaupun ucap kata tak seberapa, tetapi para pelanggan tetap menggemari orang yang berwajah manis dan selalu membagi senyuman kepada bani adam.

4# JUJUR

Kaisar bersabda,
Peniaga yang bisa dipercayai dan beramanah, akan bersama para Utusan tuhan, basyar-makhluk yang dapat dipercayai dan orang-turunan yang mati syahid
(Riwayat Al-Rohaniwan At-Tarmizi). Dalam konteks ini, kejujuran ditekankan kerana kejujuran yakni antara elemen terpenting intern perniagaan.

Detik kita berbincang mengenai perniagaan koteng Mukmin, kita sebenarnya madya mengomongkan satu konsep perbelanjaan nan membangunkan relasi kepercayaan di antara peniaga dan pelanggan, dan piawaian ini tidak dapat dicapai dengan adanya bidah dan penipuan. Pada suatu hari, Rasulullah berjalan-kronologi di daerah pasar bandar Madinah. Baginda silam di hadapan koteng peniaga yang cak memindahtangankan biji kemaluan-buahan nan dilonggok-longgokkan.

Rasulullah memeriksa biji zakar-buahan itu dengan memasukkan tangannya ke dalam satu longgokan. Kemudian Rasulullah menarik tangannya keluar dan menunjukkan jarinya yang basah kepada peniaga itu.
Apa ini saudara
?” soal Rasulullah. “Terkena hujan angin, tuan,” kata peniaga itu. “Mengapa saudara bukan letakkan biji pelir-buahan yang basah itu di jihat atas kendati orang boleh melihatnya
?”

kata Rasulullah. Kemudian Baginda berujar pun,
Dagangan siapa mencurangi, dia bukan pengikut saya.”

5# Bukan BERSUMPAH PALSU

Baca juga:   Pencemaran Udara Dapat Mengakibatkan Peristiwa Pemanasan Global

Dengan tegas, Rasulullah SAW mengecam amalan perbisnisan yang dipenuhi helat daya. Apalagi sampai bersumpah palsu, mengandungi unsur riba maupun berbisnes di pasar palsu. Sebab, model menjalankan bisnes seperti itu lain tetapi mudarat anak adam lain, tapi juga menciptakan menjadikan perniagaan yang dijalankan tidak lancer.

Peristiwa itu sebagaimana ditegaskan Rasulullah SAW n domestik sebuah titah,
Penjual dan pembeli mempunyai eigendom memperbedakan selama belum berpisah. Apabila mereka jujur dan mahu menerangkan (keadaan barang), mereka akan mendapat habuan berkat internal jual-beli mereka. Dan jika mereka bohong dan meliputi (abnormal barang) akan dihapuskan keberkatan jual-beli mereka.” (HR. Muslim
) Rasulullah SAW mengajarkan kepada para sahabat lakukan tidak mengerjakan serapah, selain mengakibatkan kehilangan berkatnya.

6# Langlai Subtil

Baginda Rasulullah SAW sentiasa mengamalkan sikap baik hati dan lemah lembut momen menjalankan perkulakan. Jabir telah meriwayatkan bahawa
Rasulullah telah bersabda yang bermaksud:
Allah SWT mencucuri rahmat kepada hamba allah nan berbuat baik momen ia berjual, saat kamu membeli dan ketika ia membuat tuntutan.”

7# Tak MENGEJAR HARTA Sahaja

Rasulullah SAW bersakit-sakit berburu penghidupan yang halal. Prabu menjalankan perniagaan bukan cuma lakukan menyara kehidupan Baginda hanya juga buat mengukuhkan potensi Sinuhun agar orang nan kaya tampil ke hadapan untuk menghulur modal mereka buat digunakan maka itu Paduka bagi intensi perkulakan.

Muamalah seperti ini amat digalakkan oleh Islam kerana terdapatnya zarah tolong kondusif di gudi mereka yang fertil dan tak berkecukupan.
Firman Almalik SWT intern surah Al Ma’idah ayat 2: Bermaksud:
Dan hendaklah kamu tolong mendukung dalam perkara-perkara kebaikan dan taqwa dan janganlah anda sekali-siapa bantu membantu intern perkara-perkara kejahatan dan perseteruan.”

8# FASIH Ucap KATA

Rasulullah SAW merupakan seorang yang punya elokuensi dalam sebut katanya. Ucap katanya lembut, lunak didengar, tidak pernah berbohong dan sentiasa jujur. Oleh itu, tidak hairanlah apabila Baginda mengendalikan penggalasan harta Khadijah, Baginda memperoleh keuntungan yang banyak.

Baca juga:   Apa Fungsi Meja Putar Dalam Pembuatan Patung

Terletak sebuah sabda yang menceritakan kefasihan Yamtuan nan telah diriwayatkan makanya Al-Tarmizi dari Syaidatina Aishah, bermaksud,
Adalah Rasulullah berkata-kata dengan perkataan yang panah serta jelas lagi tegas, dapat difahami makanya setiap insan yang mendengarnya (duduk bersama Sinuhun).”

9# KEUNTUNGAN MAKSIMUM ADALAH Siapa

Walaupun ada ustaz (pembicara) yang mengatakan untung sekadar boleh diambil sekitar 30% sahaja, namun alas kata-kata Rasulullah SAW lebih terdahulu untuk kita jadikan jalan hidup. Terdapat satu hadis sahih yang mengobrolkan, seorang sahabat Nabi membeli dua ekor wedus dengan 1 dinar. Kemudian, sahabat itu tadi menjual keseleo seekor kambing itu dengan harga 1 dinar.

Bermaksud, di tangannya suka-suka seekor lagi kambing dan wang bilang 1 dinar. Sahabat itu datang kepada Rasulullah dan kemudian menyatakan apa nan telah beliau lakukan (menjual dengan cara serupa itu). Rasulullah tidak bersabda apa-apa melainkan mendoakan agar sahabatnya itu mendapat keberkatan dalam ekspor impor yang dilakukannya.

Terserah sekali lagi perkataan nabi protokoler lain riwayat Abu Daud di mana Rasulullah ditanya mengapa tidak ditetapkan keuntungan maksimum (kawal ketentuan keuntungan). Lantas Rasulullah menyatakan, itu adalah satu ‘
durjana

untuk para peniaga.

Daripada 2 contoh di atas berasaskan dalil yang sahih, kita dapati tidak mengapa kita menaikkan keuntungan sesuatu jualan produk sehingga 100%.Hanya nan dilarang adalah menyorokkan barangan keperluan asasi manusia puas ketika tuntutan mendadak, dan dijual lagi apabila harganya dinaikkan. Ataupun apabila pihak bos (kerajaan) mematok sesuatu perkara, maka kita wajib mematuhinya. Oleh itu, marilah kita contoh cara-cara bisnes Rasulullah SAW, yaitu akan memperoleh pahala kerana mengikut sunnah Baginda.


Rasulullah Pernah Mengatakan Puasalah Kamu Supaya

Source: https://1.fateh.org.my/9-cara-rasulullah-saw-berniaga-yang-boleh-kita-contohi/