Ukhuwah Keagamaan Tampak Sekali Menjadi Prioritas Nabi Saw Pada Peristiwa

By | 13 Agustus 2022

Ukhuwah Keagamaan Tampak Sekali Menjadi Prioritas Nabi Saw Pada Peristiwa.

Assalammualaikum dan Salam Rejab

Peristiwa Israk dan Mikraj Utusan tuhan besar Muhammad SAW nan terjadi pada malam 27 Rejab. Kejadian Israk Mikraj merupakan suatu situasi nan luar lumrah intern kerasulan Utusan tuhan Muhammad SAW.

Iaitu pengembaraan Utusan almalik Muhammad SAW semenjak Masjidil Ilegal (di Makkah) ke Masjidil Aqsa (di Baitulmaqdis  di Palestina) serta dari Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit ketujuh.

Harap seminit LIKE page kami nan penuh dengan Mantra untuk medalion sartan top 10 Malaysia!

Klik Sini

Keadaan itu terjadi secara pendek pada malam 27 Rejab. Kerjakan bani adam yang lain percaya, kelihatannya ini sekadar fenomena saja. Kerana mereka bukan berketentuan dengan kejadian tersebut nan serupa itu cepat nan sekadar memakan waktu sedikit doang.

Belaka bakal kita nan beriman, kita wajib memepercayai itu. Dan tak ada keraguan pada kita kerana memang peristiwa tersebut tejadi dengan seizin Halikuljabbar.

Dan atas kuasa Sang pencipta sehingga Rasul Muhammad SAW menjalankan perjalanannya semenjak Masjidil Liar ke Masjidil Aqsa menjejak Sidratul Muntaha dengan menunggangi Buraq dan dalam masa yang semacam itu pendek. Subhanallah!

Israk iaitu penjelajahan Rasul Muhammad SAW bersama Malaikat Jibril mulai sejak Masjidil Gelap (di Mekah) ke Masjidil Aqsa (di Baitulmaqdis, Palestin) dengan menggunakan buraq.

Mikraj iaitu pelawatan Rasul Muhammad SAW terbit Masjidil Aqsa ke Sidratil Muntaha di langit nan ketujuh.

Tujuan Surah Al-Israa ayat 1

Penjelajahan agung insan termulia. Di suatu malam yang luar lazim. Tak terulur imaginasi cucu lelaki. Anugerah Almalik bagi kekasihNya.

Dengan buraq menuju al-Aqsa. Lantas ke langit bertemu Produsen. Kisah takjub yang benar berupa. Bukti ketinggian dan kuasaNya.

Baca juga:   Untuk Mengenang Perjuangan Tokoh Sejarah Dibuat Bangunan

Yang jabar meluhurkan Muhammad hamba-Nya.

Peristiwa paling samudra dan terdepan dipedulikan Paduka tuan SAW ketika Israk Mikraj merupakan perintah Tuhan supaya umatnya melakukan ibadat solat fardu.

Sekaligus tiba di Sidratul Muntaha, Rasulullah SAW menyepakati perintah melakukan fetis solat bagi seluruh umatnya iaitu sebanyak 50 masa sehari semalam.

Sebagus mengamini perintah itu, tanpa nyinyir Rasulullah SAW dan Roh kudus bersiap bikin turun ke bumi. Sreg momen itu, Tuanku SAW bertemu Utusan tuhan Musa nan bertanyakan hal itu.

Sehabis mendengar penjelasan Rasulullah SAW, Utusan tuhan Musa berbicara:

“Kembalilah kepada Tuhanmu dan mintalah rendah keringanan kerana bilangan itu enggak akan terdaya dilakukan umatmu ya Muhammad.”

Solat 5 waktu difardhukan ketika hal Israk Mikraj

Rasulullah SAW dan Jibril kembali mendatangi Allah. Selepas dipohon keringanan itu, maka total solat dikurangkan kepada 40 kelihatannya.

Apabila berjumpa dengan Rasul Musa sekali lagi, beliau menanyakan Rasulullah SAW menemui Allah Taala sekali pun biar besaran itu bisa dikurangkan juga.

Sejumlah mungkin Rasulullah repetitif alik menemui Tuhan Taala, sehinggalah Sang pencipta mengurangkannya kepada 10 dan akhirnya menjadi 5 waktu doang.

Nabi Musa masih merasakan umat Muhammad lain akan berpunya melaksanakan ibadat solat panca waktu itu belaka Rasulullah SAW nekad buat enggak lagi menumpu Yang mahakuasa Taala kerana Sunan berasa malu buat berdepan dengan Tuhan.

Biarpun jumlah solat dikurangkan menjadi 5 waktu sekadar, cuma ganjaran pahala mengerjakannya ki ajek menyamai pujaan solat 50 waktu.

Banyak pula situasi yang diperlihatkan Allah kepada Rasulullah SAW sejauh keadaan mikrajnya ke langit. Baca di sini.

infografik pengelanaan Isra Mikraj

Kalau peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati tekun peluang cucu adam berbenda banyol dirinya daripada melakukan berbagai-bagai karas hati. Kejadian Israk dan Mikraj kembali yaitu cak bagi menguji umat Islam (apakah beriktikad alias tidak dengan peristiwa tersebut).

Baca juga:   Berikut Yang Bukan Sifat Sifat Magnet Adalah

Individu-sosok dahriah di zaman Nabi SAW sinkron enggak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Rasul sebagus-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan eksamen dan mukjizat nan membuktikan kudrat atau kekuasaan Si pencipta SWT. Allah SWT telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan mahamulia-Nya kepada Prabu SAW.

Hendaknya kita dapat bermuhasabah diri, merenung, menghayati dengan sebaiknya dan mengambil iktibar daripada peristiwa itu pada wulan Rejab yang mulia ini.

Dan hendaknya kita tidak menjadikan kisah Israk Mikraj sebagaimana kisahan dogeng Sang Pelanduk yang tetapi dibaca doang bukan lansung dolan mencoket iktibar. Sebaiknya entri “Israk Mikraj siapa nan tegak dengan peringatan” bisa sampai ke lever kita yang sentiasa gontai ini.

Dah baca ? Klik share 😉

Ukhuwah Keagamaan Tampak Sekali Menjadi Prioritas Nabi Saw Pada Peristiwa

Source: https://asriportal.com/ukhuwah-keagamaan-tampak-sekali-menjadi-prioritas-nabi-saw-pada-peristiwa/